donderdag 21 april 2011

Ierland 2011 (Callan)

Vanmorgen na een ronduit schitterend ontbijt vertrokken uit Youghal (juhul of zoiets in het gaelic) richting Midleton, waar alweer een whiskey brouwerij te bezichtigen is. En niet zomaar een brouwerij, ze stoken whiskey voor de allergrootsten, Jameson, Paddy, Bushmills....meer nog, van alle grote merken, komen de allerbeste flessen uit Midleton! Een rare Midleton is te koop voor een slordige 5000€ !! Je krijgt er wel een geschenkverpakking en een glas bij!! Koopje :-)
Een gewone rare reserve kost 395€ /fles.... Een collectie rare Midleton (van elk jaar eentje),een fles of 12 denk ik, kostte 50.000€ !! Voor de liefhebbers zou ik zeggen!
Hier hebben we wel een leuke ervaring opgedaan,we kwamen een uur voor openingstijd aan aan de stokerij, en wilden gewoon wat rondwandelen op het domein. De deuren waren achteraan open voor een filmcrew, die daar iets kwam opnemen....maar dat wisten wij op dat moment niet. Dus hebben wij de hele brouwerij bezocht (overal binnen kunnen wandelen, en foto's nemen) zonder dat iemand daar wat zei. Enkele mensen keken wel raar, maar niemand zei iets. Tegen 10u, als de stokerij openging, waren wel alle deuren wel op slot! Oops....gelukkig konden we nog een hek openen die ons terug naar de normale bezoekers-ingang leidde....een rondleiding hebben we niet meer betaald :-)) LOL
Van daar zijn we een rokerij gaan bezoeken, waar ze voedsel rookten (zalm en dergelijke), de eigenaar was er echter niet, en de arbeider die daar rondliep, die wist eigenlijk niet goed wat wij eigenlijk wilden (wij wilden een rondleiding om te zien hoe alles in zijn werk ging). Dus we zijn daar terug vertrokken, helemaal ruikend naar de rook!! En we waren amper 5 minuten binnen geweest! Heel de auto rook naar die smoke!
We zijn dan doorgereden naar Cobh, een kuststadje dat bekend staat als laaste aanmeerplaats van de Titanic alvorens deze naar Amerika vertrok! De originele steiger is nog steeds te bezichtigen!! Heer meerde ook de eerste transatlantische boot, de Sirius aan die de eerste Ieren naar Amerika transporteerde, voorts zette ook hier de Engelse Queen als eerste voet aan land in Ierland. Historie troef dus. Er staat ook een indrukwekkende kathedraal, eerlijk gezegd, de mooiste die ik tot hier toe gezien heb! Zeker en vast de moeite waard, bij deze dus ook meteen de JconTour tip van de dag : bezoek Cobh!!
Vanuit Cobh zijn we naar Cork gereden, de tweede grootste stad van Ierland (na Dublin) en hiermee is ook meteen alles gezegd! Niets te zien eigenlijk, wel leuk om uit te gaan naar het schijnt, maar daarvoor moet je nu niet echt tot Cork gaan....in iedere Ierse pub kun gezellig uw glaasje Guiness gaan nuttigen, daarvoor hoef je echt niet naar een grote stad als Cork te komen. Pas op, dit is onze persoonlijke mening.
In de late namiddag zijn we dan daar ook vertrokken richting Kilkenny (jaa bekend voor zijn brouwerij van Kilkenny bier!). Onderweg zijn we wel nog gestopt in Cahir, bekend voor zijn kasteel, en niet zomaar een kasteel, het mooiste dat ik ooit heb gezien, helemaal intact!! Ongelooflijk, hierbij vergeleken is het gravensteen in Gent echt een bouwval! Dit is werkelijk uniek, niet toevallig zijn hier natuurlijk tal van films opgenomen (Excalibur, Braveheart, Stanley Kubrick heeft hier scenes opgenomen, etc...) .
Geheel onder de indruk zijn we verder richting Kilkenny gereden, maar we zijn niet tot in de grote stad gereden, we zijn gestopt in een dorpje op 20Km van Kilkenny, Callan genaamd. Er was maar één B&B hier, dus we hadden niet veel keus :-)
De dame is supervriendelijk, we hebben net koffie met haar gedronken, en ze heeft ons rondgeleid op haar enorme landgoed. Paardjes, ezeltjes, kippetjes (we hebben chipkes van 1 dag oud mogen vasthouden), schaapjes, hondjes.... Een rivier stroomt erdoor, een oude molen staat op het landgoed...schitterend!
Daarna zijn we vertrokken naar de “hoofdstraat” (allee ja, enkele pubs en winkeltjes) en zitten nu te wachten op de baas....we hebben wel onze Guiness gekregen, maar nu is die kerel spoorloos en zitten wij hier....
Hopelijk komt hij snel terug, want we willen weten of ze hier iets serveren om te eten.....het zal wel weer stew zijn of zoiets :-) Maar kom, we survive :-)
Morgen laatste dag, we moeten tegen de avond terug in Dublin geraken....moet lukken met onze micra :-)

Joke drinkt een kopje lekkere engelse thee voor het vertrek

Midleton

Joke posing in Midleton

Me posing in Midleton

Joke op 's werelds grootste distileervat

Flesje van 5000 eurie

Cobh Cathedral

Joke voor de toeganspoort van de Titanic aanlegsteiger


De originele aanlegsteiger, van hier vertrokken vele Ieren op de Titanic naar Amerika


Joke posing in Cobh


Cork


Kasteel van Cahir


Nog eentje van Cahir

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank je voor je reactie! Joke & Carl