maandag 11 augustus 2014

Australië 2014 ( Hervey Bay - Whalewatching)

Vandaag moesten we vroeg uit de veren aangezien men ons ging komen oppikken aan de camping om te gaan whalewatchen!!!!  Exiteeeed!!
De van was iets later dan voorzien, we waren al bang dat ze ons vergeten waren aangezien we gisteren redelijk laat waren ingeschreven en nog niet hadden betaald.
Alles ging redelijk vlot, uit de van, de boot op en weg!
Het was een zeil catamaran van de firma Shaeyla (betekenis : prinses van de zee).
De boot was volgeboekt, maar ondanks het aantal personen, 29, viel het al bij al nog mee.  We hadden een mooi plaatsje aan de achterkant van de boot met voldoende bewegingsruimte om ons heen om overal te kunnen kijken.
De eerste paar uren zag het ernaar uit dat we geen whales gingen te zien krijgen, er waren wel al een paar sightings geweest van andere schepen (hoorden dit door de boordradio), maar niet echt spectaculair.   Tot we opeens aan de horizon een tweetal walvissen zagen, we zijn er naartoe gevaren en ze blijven volgen.   De dieren vonden het helemaal niet erg en ze begonnen zelfs naar ons toe te zwemmen!!  Prachtig, door het heldere water zagen we ze mooi onder onze katamaran door zwemmen.....majestieuze dieren, sierlijk en eigenlijk best snel en lenig.   Toen begonnen ze ook nog kunstjes te vertonen (breatching), ze sprongen meters uit het water om zich dan met verpletterende kracht terug te laten vallen.  En dit alles op slecht een 20 tal meter van onze boot!   Fantastisch!!!! Toen kwamen er van de horizon nieuwe walvissen aangezwommen die zich bij "onze" twee voegden....  die kwam letterlijk op enkele meters van onze boot zwemmen, af en toe eronder.....  Pfft we wisten echt niet waar gekeken!   Het geeft echt een kick om dit spectakel mee te maken.....  Het was heel moeilijk om fotos te maken omdat ten eerste de boot schommelt, en ten tweede je nooit weet waar die beesten gaan opduiken.   Maar ik denk dat ik makkelijk 500 fotos erdoor gejast heb!   Er zouden er toch wel enkele in focus tussen gaan zitten :-)  Ik wou dit moment per se vastleggen (alhoewel je dit eigenlijk niet kan voor iemand die er niet bij was).
Hervey Bay is wereldwijd de beste plaats om aan whale watching te doen, en dit bleek eens te meer!

Na het spektakel kregen we een puike lunch geserveerd en achter het eten mochten we boom-netten!   Een net werd uitgelaten achter de boot en je mocht erin springen en je proberen vast te houden.  Joke heeft het ook gedaan en de kapitein vond het heel plezant om de snelheid op te voeren zodat ze met alle mogelijke middelen moest proberen haar bikini topje op de goede plaats te houden....   Jezelf vasthouden om niet te verdrinken of je topje aanhouden bleek een moeilijke keuze :-)   De kapitein noemde het dan ook boob-netting :-)

De boot heeft ook nog halt gehouden op Fraser Island, het grootste zandeiland ter wereld!!
Daarna was het tijd om onder het drinken van een lekker pintje terug naar de haven te varen....wat een dag!  Om nooit meer te vergeten!
's Avonds zijn we nog lekker fish and chips gaan halen in het dorp om deze dag op een gepaste (welliswaar ongezonde) lekkere manier af te sluiten!    Het zal moe maar voldaan in bed kruipen worden straks!
Morgen beginnen we echt de terugtocht.... :-(   Het plan is om nog een dag aan de goldcoast door te brengen, surfers paradise is het doel, doch of we dat halen is nog maar zeer de vraag....we zien wel waar we uitkomen....dag per dag....
G'day mates
Carl

vertrokken en we hebben er zin in!

boomnetting

selfie op de boot

stop in Fraser island

selfie voor de boot

breaching..... recht uit het water

om dan met volle gewicht neer te komen

even langs zij eruit en zwaaien met de vin

pirouette in het water

achterwaartse kunstjes
even zwaaien

staart en blowhole

twee staarten tegelijk!

blowhole



hoofd van de walvis zo dichtbij!

niet ver van de boot

zo dicht bij de boot... genieten


4 opmerkingen:

Dank je voor je reactie! Joke & Carl