vrijdag 9 augustus 2013

India 2013 (Jodhpur)

Vandaag zijn we echt lui geweest,  uitgeslapen tot rond 9 uur, rustig opgestaan en ontbijtje in de tuin genomen….heerlijk!
Daarna hadden we eigenlijk geen echte plannen, we hadden een boekje genomen en aangeduid wat we nog wilden zien, maar dat was niet zo bijster veel eigenlijk. Ik wou graag een gebouw zien volledig uit marmer dat mijn aandacht had getrokken toen we bovenop het fort stonden, en dan misschien ook eens het koninklijk paleis, dat wel betrekkelijk ver uit het centrum was.  
Buiten even een tuktuk geroepen en gevraagd wat hij vroeg om ons wat rond te rijden, en na wat onderhandelen wilde hij het voor 250 wel doen.  (omgerekend in Euro zou dat een goeie 2 euro zijn).
De rit was toch een pak verder dan verwacht maar verveelt hier natuurlijk nooit, door al die nauwe straatjes vol bedrijvigheid scheuren….heerlijk.
Bovendien was het hier vandaag een feestdag (ik weet zelfs al niet meer of het nu de hindoes of de moslims waren) en waren er overal optochten en feest.  De optochten gebeuren hier in aftandse karren getrokken door tractors, maar dat kan de pret van deze mensen niet drukken…we kunnen er nog een voorbeeld aan nemen.
Het marmeren kasteel (hetgeen men hier hun lokale taj mahal pleegt te noemen) was werkelijk prachtig!  De afwerking hier is fenomenaal, onbeschrijflijk eigenlijk zelfs de zeef-ramen zijn uit een stuk uitgehouwen.  Daarna stelde de chauffeur zelf voor om ons nog eens rond te rijden naar tuinen met tempels erin, waarin we toestemden. Een waarlijk prachtig park met wat voor tempels (ruïnes welliswaar), werkelijk de mooiste die we hier tot nu toe gezien hebben.   Er was ook nog een fort met tempels erin dat we ook gratis konden bezoeken, maar dat was zo groot dat we halfweg terug gedraaid zijn….veel te warm, we stonden in schuim en zweet!
Ik kan goed geloven dat niemand deze forten hier ooit kon innemen, ge zijt half dood tegen dat ge ook maar aan de ingang geraakt! En dan moet ge nog beginnen vechten!  Maar dat even terzijde.
In dat park sprak iedereen ons naar goede gewoonte aan, in het begin dachten we dat dit was om geld te vragen achteraf, maar dat is niet zo.  Ze willen gewoon weten van waar je komt, en je het liefst even aanraken….sommigen nemen je hand en leggen hem dan op hun hoofd alsof ze een zegen of zo willen vragen.   Sommigen vragen ook om hun foto te nemen, en dan willen ze even op het beeldscherm van de camera kijken….hilarisch vinden ze dat!  
Natuurlijk krijg je ook alle muziekspelers in je kielzog die allemaal op een eigen valse manier broeder jakob willen spelen…dat is wel iets minder prettig op den duur J
Enfin, na het prachtige park zijn we nog even door gereden naar het koninklijke paleis, ongelooflijk groot en mooi, maar slechts een klein gedeelte te bezoeken en nogal….potsierlijk….voor mij is het eigenlijk het minste van de dag.
Op de terugweg zagen we het bekende restaurant/bar “on the rocks” dat we al hadden gezocht, maar nooit gevonden, dus even onze chauffeur een halt toegeroepen en ff iets drinken om de setting uit te checken voor eventueel diner later op de avond.
Prachtige tuin met banken en fonteinen onder een gigantische boom….ongeloofelijk mooi!
We hebben al meteen een biertje besteld om te zien of ze alcohol serveerden (en dat deden ze!) en een kleinigheid gegeten….spring rolls, frietjes en chili chicken.   Van de chili chicken zegden de Indiërs zelf dat het very hot was….  Even situeren : niet hot, dat is pikant….hot dat is “Zet een grote pint klaar om van je smaakpapillen te redden wat er nog te redden valt”…..very hot (zo bleek) is “er is geen redding meer mogelijk, alles brandt, tranen springen in de ogen, je zweet als een rund en tenslotte krijg je een gevoel in je mond alsof je bij de tandarts zit…gevoelloos”
Dat was dus lekker J  Even naar het hotel laten brengen voor een koude douche en een powernapje want mijn maag maakte dan even later hetzelfde mee als wat mijn mond een half uurtje vroeger mocht ervaren….
Na de Siësta zijn we naar de oude stad gereden om rond te kuieren en we waren eigenlijk geheel onverwacht getuige van een hindoe-ritueel in een tempel.  We waren de tempel  binnengegaan om even te kijken omdat er veel lichtjes waren maar de mensen wouden per se dat we bleven, toen de tempel openging mochten we mee binnen en iedereen was eigenlijk ongelooflijk vriendelijk voor ons, we mochten vrij rondlopen, foto’s nemen, iedereen lachen naar ons….heerlijk gevoel hadden we hierna.
Tegen de avond zijn we dan terug naar “On the rocks” gereden voor ons avondmaal (niet spicy ditmaal!) en vroeg naar het hotel gekomen.  Joke voelde zich namelijk niet zo lekker….die heeft al enkele dagen last van haar buikje J
Morgen moeten we er ook heel vroeg uit, want om half zes staat er al een tuktuk te wachten die ons naar de busterminal brengt.  We nemen de bus naar Udaipur… 

Namasté
Carl


 
muzikant op weg naar het marmeren paleis

onverwachte kennismaking

marmeren paleis

optocht in gammele karren

eindelijk aapjes!

nog maar eens op de foto

Joke tussen de heilige koeien

Joke met gewillige passanten

mooie tempels in het park

mooie tempels in het park

mooie tempels in het park

broeder jacob

koninklijk paleis

sieraden kopen op de markt

streetview

ceremonie

mooie lucht met vliegers

joke in oude stad

tabak

Jodhpur by night

Jodhpur by night

Jodhpur by night

Jodhpur by night met fort op de achtergrond

granaatappels op de markt

On the rocks
JC ontour-tips:

accomodatie:

zelf de goedkopere kamer bij Kothi Heritage is meer dan basic! Ze blijven hier ook super vriendelijk. Het ontbijt wordt geserveerd in de tuin!

food & drinks:

On The Rocks, een heel gezellig tuinrestaurant met een bar en discotheekje bij. Je kan hier echt op een mooie locatie genieten van heerlijk eten. De chili Chicken is zéér pikant!


3 opmerkingen:

  1. prachtig zo te zien ,kijk er al naar uit om de overige foto' te zien.profiteren maar want is vlugger voorbij dan je denkt. met onze logé alles in orde !!!! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. schitterend makker! Hopelijk is het buikje van joke ook al beetje gewoon aan het "iets straffere" eten :)
    Groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Joke twee loperamide tegelijk ... Heb er hier zo nu en dan ook wel eens last van gehad! Ik vermijd nu echt wel de street food, jammer maar dan gaat het beter! Xxx leentje

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je voor je reactie! Joke & Carl