zondag 29 juli 2012

Nieuw-Zeeland 2012 (Milford Sound)


Vandaag neem ik een dagje “verlof” :-) Hiermee bedoel ik dat we besloten hebben om onze uitstap vandaag niet zelf te rijden maar een (deluxe) bus te nemen naar onze bestemming.
De bestemming vandaag is Milford Sound, een van de laatste stukjes ongerepte natuur op aarde.
Je moet er met een boot doorvaren, maar om die boot te nemen moet je verdorie 2 uur door de bergen rijden (en terug) en gisteren gaven ze neerslag (zelfs sneeuw)....dus besloten we om ons vandaag te laten rijden :-) Zo kan ik ook eens ten volle van het uitzicht genieten.
Daar het laagseizoen is, zaten er slechts 4 mensen (ons incluis) op de bus, dat was dus al ok!

De rit ernaartoe was waarlijk onbeschrijflijk!! Zelfs met foto's kun je dit niet vatten, dan maar af en toe een filmpje gemaakt (maar dat kunnen we nu helaas niet op ons blogje uploaden wegens het internet hopeloos te duur hier). We rijden door een “lord of the rings” landschap, de volle twee uur!! Door tunnels die net uitgekapt leken uit de steile rotsen....wauw...

Eens aan de steiger was het instappen en eten :-) want we hadden een cruise mét buffet geboekt, als we iets doen, dan doen we het maar van de eerste keer te goei :-)
Daarna naar buiten om enkele uren met onze mond open te staren naar al dat moois!! Rotsen 2 x zo hoog als de Empire State Building in New York!! Voor diegenen die dat al gezien hebben...die weten hoe hoog dat is! Door de regen (het regent er 200 dagen per jaar en dit maakt het nog mooier) zagen we talloze watervallen (als het hevig regent, zijn het er honderden!). De winden waaien hier rond de 400 Km/uur!! Zo snel dat watervallen omhoog waaien!!! Nooit gezien, regendruppels waren precies keitjes op je gezicht! Mijn nieuwe muts (en ze zat nog zo goed!) waaide natuurlijk van mijn hoofd over het dek, ik erachteraan hollen....maar tot groot jolijt van de aanwezige passagiers (gelukkig slechts een 10-tal met dit laagseizoen) waaide ze natuurlijk het fjord in! :-(
Dan maar zonder muts de natuurpracht bewonderen :-) Waarlijk prachtig allemaal (gelukkig was onze kleine pocket camera waterdicht zodat we nog enkele, weliswaar weinig zeggende, beeldjes konden schieten).

Aan de andere kant van het fjord hebben we dan aangelegd op een observatorium van vissen die zich net onder het wateroppervlak bevonden. Door de structuur van het fjord (zoet en zout water die zich vermengen) komt alles wat op grote diepte leeft hier naar boven zonder hun gedrag echter te veranderen. Alle leven hier op 20 meter diepte denkt dus dat het op 100 meter (het fjord is 400 meter diep) of meer zit... Heel vreemd allemaal, maar als je dus in dat drijvend observatorium naar beneden gaat (het lijkt op een drijvende kegel met vensters) zie je dus vollop leven onder het wateroppervlak. Net een aquarium, maar dan met vrije vissen! Eigenlijk zitten wij in het aquarium :-) Ongelooflijk! Dat is dan ook de reden waarop er zoveel zeehonden, dolfijnen!!!, haaien (die hebben we wel niet gezien) in de baai leven. Het is een bak vol voedsel!

Daarna zijn we met een speedboot terug naar het vasteland gebracht. We waren na deze dolle toch al flink moe geworden en dan moesten we nog de prachtige rit terug aanvatten!! Onderweg zijn we nog gestopt op een parking waar een Kea zat! De dikke papegaai die hier voorkomt en niet graag vliegt, ze zijn heel intelligent en vrezen geen mensen! Doordat ze in het verleden vaak gevoed werden door mensen komen ze overal op parkings rondwandelen op zoek naar voedsel...

Doodmoe zijn we terug aangekomen op de camping bij onze camper!! We zijn nog gaan eten bij “the fat duck” omdat mensen ons dat onderweg hadden aangeraden (bovendien was het tussen 5 en 6 uur happy hour). En inderdaad, we hebben heerlijk gegeten!! Nu nog de fotootjes uploaden en ons bedje in! Weeral een super vermoeiende en boeiende dag in dit majestieuze land achter de kiezen!! Morgen richting Queenstown.

Balans tot nu toe 2 lenzen (jawel 2, een tweede sneuvelde na een onheus manoeuver met de camper, op de grond in frut vaneen!) en een muts kwijt....zucht...maar we gaan door ;-)

Carl

mirror lakes onderweg naar Milford Sound

Crusty falls

Wij bij de falls!

Onderweg!

de boot waar we vandaag mee varen

koud koud koud!!!!

Milford sound! Adembenemend mooi!

Met geen woorden te beschrijven, zelfs niet met beelden.

De Kea.... alleen te zien hier in Nieuw zeeland....

onbeschrijflijk mooi....

één van de vieuwpoints waar we stopten.

4 opmerkingen:

  1. @Leentje : Haja, 't is hier winter hé :-) Trouwens een heel zachte winter hebben we gehoord... Normaal liggen hier meters sneeuw! Maar het is zooooooooooooooooooooo mooi!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Sorry van de lenzen, maar ik ben wel content dat uw mottige muts gaan vliegen is :):)
    Zoals altijd great pics. Zeker en vast de moeite NZ.

    Greettz,

    Kris

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Al twee lenzen, typisch! :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je voor je reactie! Joke & Carl