zaterdag 13 augustus 2011

SRI LANKA 2011 (Bentota)


Vandaag zijn we rond een uur of 10!! vertrokken uit Hikkaduwa. Heel uitzonderlijk zo laat omdat blijkbaar niemand om 8u daar al wakker is! En dat bleek te kloppen, de wekker stond wel rond 8u, maar daar viel nog geen levende ziel te bekennen. Dus zijn we maar blijven liggen, dat mag ook wel eens in de vakantie, niet?
Eerst lekker ontbijtje genomen op het strand, afgerekend en betaald...dan de bus richting Bentota. We wilden hiernaartoe voor iets heel leuks, namelijk het vrijlaten van baby-waterschildpadden in de zee. Er zijn hier (of toch niet zo veraf) turtle hatches (oftewel schildpad broedplaatsen). Ze gaan de eieren van de schildpadden uit het zand graven, uitbroeden en dan de schildpadjes vrijlaten in de zee. Doen ze dat niet, dan worden alle eieren gestolen door poachers, toeristen en dieren.
Hier worden de eieren dan terug ingegraven in omheinde zandbanken tot ze uitkomen, in zeewatertanks gezet en na een drie-tal dagen uitgezet in de zee. Zo hebben 50% van de dieren kans om te overleven...

Maar dat is voor straks, eerst naar Bentota en een plaats zoeken om te slapen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan! Bentota is echt wel de middle of nowhere!! Hier is echt niets! Een paar luxe-beach resorts aan het strand, maar dat is niets voor ons (te duur en zeker niet onze slag van mensen die daar logeren), dus hebben we een tuk-tuk chauffeur aangesproken om ons rond te brengen naar de guesthouses die er zijn. Die bleken compleeeeeeeet overprijsd te zijn! Ze vroegen echt veel centen voor een heel spartaans kamertje die nog geen nachtlampje had, gewoon een lichtpuntje en zelfs geen venster! Ten langenlaatste hadden we de chauffeur opdracht gegeven om ons terug aan de kant van de hoofdweg te droppen. We gingen een bus naar het volgende dorp nemen. Maar hij wou ons per se nog een ding laten zien. We kwamen terecht bij mensen thuis die een soort guesthouse  runden. Een mooie tuin met voederplanken voor vogels, mooie kamer, heel vriendelijk en niet duur (ze vroegen 2300 rupies voor kamer mét ontbijt inbegrepen).
Dus hier zijn we dan uiteindelijk gebleven.

Maar hier is echt wel niets te doen! Er was een 200 meter verderop een strand, waar we dan een 2-tal uurtjes gaan vertoeven zijn, recht voor een luxe hotel :-) Iedereen dacht dat wij gasten van daar waren, en lieten ons gewoon overal door. Daarna zijn we gaan lunchen (een heerlijke sri lanka sandwich) en een uitstapje gedaan naar een spice garden. Daar legden ze de werking uit van allerlei kruiden. Waaronder een heel bijzonder iets, ze smeerden een stukje van mijn been in met een sap van een vrucht, en 15 minuten later stond daar geen enkel haartje meer op!! Een soort natuurlijke veet zeg maar!! Zo'n potje hebben we dan maar gekocht (weeral eens compleet overprijsd natuurlijk, maar kom...).
Van daar hebben we dan de bus genomen naar die turtle hatches, waar een teleurstelling van jewelste wachtte, we mochten de schildpadjes niet uitzetten omdat de zee te ruw was! :-(
Op zich is het natuurlijk wel goed dat ze niet toegeven aan de wensen van toeristen, en enkel de diertjes loslaten als de natuur het ook toelaat, maar het was wel een hele teleurstelling voor mij, want ik had er heel erg naar uitgekeken...
We zijn de schilpadjes wel mogen gaan bezoeken, een kleine troost toch...om die kleine wezentjes eens van dichtbij te mogen aanschouwen.
Er zaten ook nog gewonde dieren, die ze verzorgden om terug vrij te laten, of dieren die daar permanent verbleven (doordat ze hun pootjes waren kwijtgeraakt in visnetten of iets dergelijks).
Al bij al, vond ik het zeker de moeite waard om eens gezien te hebben.

Van daar hebben we de bus terug genomen naar het stadje Bentota zelf, waar we op zoek zijn gegaan naar de rivier (lijkt makkelijk, maar was eigenlijk heel moeilijk te vinden), omdat we op internet lazen dat daar leuke restauranten (guesthouses) waren om iets te eten.
Tegen de guesthouse eigenaar hadden we gezegd dat we na het zwemmen alleen gingen lunchen, niet dineren, hij mocht wel een drietal flesjes lion beer in huis halen, die gingen we wel opdrinken 's avonds.

Op onze toch kwamen we daar via het praten met een inwoner toch in een leuk restaurant terecht, waar er diezelfde avond een live-band kwam optreden, en je kon showcooking bekijken en proeven.
Dus wij snel terug naar ons guesthouse om onze 3 biertjes te nuttigen en te zeggen dat we nog wouden uitgaan... (hier moet je dat die mensen allemaal zeggen, Sri Lankezen gaan graag vroeg slapen, en houden er niet van als je te laat wegblijft zonder verwittigen)

Rond een uur of 8 zijn we daar dan terug naartoe gereden met een tuktuk, met een keileuke bestuurder. Hij wou graag mee om naar de muziek te luisteren, maar hij mocht daar als Sri Lankees niet binnen! Hij vroeg dus of we hem binnen konden loodsen...
Dat hebben we dan ook gedaan, onder het mum van dat hij onze bestuurder was en op ons moest wachten.... We betaalden hem ook een biertje en hij was helemaal enthousiast!
Hij vertelde honderduit over Sri Lanka, de Tsunami, dat hij in het leger gediend had tegen de tamil rebellen, dat hij er niet van hield dat Sri Lankezen de toeristen uitmolken en hij wou mij per se mijn 100 rupie terug geven die ik hem voor de rit betaalde.
Toen ik dat niet wilden ging hij sigaretten kopen die hij mij gaf!! 's Morgens ging hij ons nog een gekko hangertje komen overhandigen voor Jo.... we gaan zien morgenvroeg... :-)
Maar we hadden een onverwacht leuke avond!! Leuke muziek, superlekker eten, en een heel leuke babbel!! De chauffeur bracht ons gratis terug naar de kamer (ik weet wel begot niet meer langs welke weg hij allemaal gereden heeft!) en nam hartelijk afscheid van ons!!
Ondertussen ben ik nu nog de blog buiten aan het typen (pokkeheet weer), en ligt Joke reeds haar roes uit te slapen :-) Nee, grapje, zo erg was het niet...maar ze was wel prettig in de wind toch :-)

Al bij al een geslaagde dag, ik had het helemaal niet gedacht vanmorgen!

Maar voor de reizigers die ook deze kant uitkomen, en die een turtle hatchery willen zien zou ik de volgende raad willen geven : blijf in Hikkaduwa, neem de bus heen en terug naar de turtle hatch!
In Hikkaduwa zijn deguesthouses veel goedkoper en opwindender dan hier.... Wij hebben nu geluk gehad te kunnen party-crashen, maar ik besef dat niet iedereen zoveel geluk kan hebben....

Slaapwel

Een specht in de tuin van de guesthouse

Het begin van een ananas vrucht

Wandelen langs de spoorweg

Baby schildpadjes in de turtle hatchery

Shadows in the sand.....




schildpadjes


3 opmerkingen:

  1. Oh kan me inbeelden dat de turtle farm wat tegensloeg. Toen ik er was had ik mega chance blijkbaar want heb het uitzetten van die beestjes mee kunnen doen en ja, dat was idd. super maar niet getreurd he ! Geniet er nog van (nog eventjes want wat vliegt de tijd snel !)
    dikke kussen van ons alledrie hier vanuit de regen :(.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo een goed contact met een local dat vind ik super en er dan nog goed bij varen en er veel plezier aan hebben dat vind ik heel leuk.
    Contact met mensen en zoveel mooi kunnen delen is voor mij the spirit of life!
    Zoals je stelt niet iedereen kan dit maar geloof me als je een beetje open en begaan bent met zoveel dan wordt je vast en zekers beloond, dit zijn momenten die je nooit zult vergeten!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Foto's zeggen zoveel meer dan zoveel woorden maar ik weet dat jullie daar specialist in zijn en daarom dat het zo leuk is om ook jullie verhaal te horen.
    De foto's vind ik in alle geval super en ik maak daar volgend verhaal bij.
    Ontbijten met de specht in de nabijheid, bij het ontbijt een lekker stuk ananas waarvan je het prille begin ziet, daarna een wandeling in de jungle met de treinsporen als gids naar zoveel mooi.
    Om dan te kunnen genieten van één der zovelen wonderen der natuur de babyschildpadjes die je op dat ogenblik niet hun vrijheid kunt geven.
    Als afsluter een prachtige foto shadows in the sand maar ik zie hetzelfde ook in th sky!
    Prachtige foto hebben jullie ook gezien dat de wolken boven deze shadows donker zijn wat een contrast!
    Het zegt voor mij dat jullie heel veel mooi gezien hebben en vooral dat jullie het heel mooi gedeeld hebben met zovelen!

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je voor je reactie! Joke & Carl